rolada-szpinakowa-z-lososiem-3
na imprezę,  przekąski

Rolada szpinakowa z łososiem

Rolada szpinakowa z łososiem to danie, które uszykowałam na świąteczny stół i na Sylwestra planuje przygotować je ponownie. Rolada szpinakowa z łososiem pięknie się prezentuje i jako pierwsza znika ze stołu. Lista składników jest krótka, przygotowanie dość szybkie, a danie bardzo smaczne i efektowne. Rolada szpinakowa z łososiem poleca się na imprezowy stół. Zatem jeśli szukasz czegoś nowego, przekąski, którą zaskoczysz swoich gości to jest ten przepis!

Składniki na roladę szpinakową z łososiem: 
450 g mrożonego szpinaku
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
3 jajka
2 łyżki mąki pszennej
200 g łososia wędzonego na zimno
150 g serka śmietankowego (np. Almette) o smaku chrzanowym

rolada-szpinakowa-z-lososiem-1

Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przemieszać i podsmażać minutę. Dodać mrożony szpinak i podsmażać, aż odparuje nadmiar wody. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Patelnię zdjąć z ognia, a szpinak przełożyć do miski i zostawić do przestudzenia.
2. Do przestudzonego szpinaku wbić 3 żółtka. Białka oddzielić i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do szpinaku dodać 2 łyżki mąki pszennej i wymieszać bardzo dokładnie. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką.
3. Piekarnik nastawić na 175 stopni góra- dół, bez termoobiegu.
4. Dużą blachę, najlepiej z wyposażenia piekarnika (u mnie 30 x 35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto szpinakowe i równomiernie je rozprowadzić. Ciasto szpinakowe wstawić do rozgrzanego piekarnika do 175 stopni i piec ok. 20 minut. Po upieczeniu placek szpinakowy wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę, zostawić do całkowitego ostudzenia.
5. Ciasto szpinakowe delikatnie oddzielić od papieru i obrócić na drugą stronę (chodzi o to, by nierówna część placka była wewnątrz). Po całej powierzchni placka rozsmarować równomiernie serek (u mnie o smaku chrzanowym, ale sprawdzi się z ziołami lub szczypiorkiem). Na połowie szerokości placka ułożyć plastry łososia wędzonego na zimno. Zawinąć dość ciasno w rulon. Tak przygotowaną roladę owinąć papierem i włożyć do lodówki na godzinę, dzięki temu łatwiej będzie się kroić w plastry o grubości ok. 1,5-2 cm. Smacznego.

rolada-szpinakowa-z-lososiem-4
rolada z łososiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *