rogaliki 3 składniki
ciasta i desery,  śniadanie i kolacja

Rogaliki – 3 składniki!

Rogaliki – 3 składniki! Aż trudno uwierzyć, by zrobić tak pyszne rogaliki wystarczą tylko 3 składniki! Dodatkowo, nie używamy drożdży, więc nie czekamy aż ciasto nam wyrośnie! Mieszamy wszystkie składniki, ugniatamy i gotowe! Prawda, że proste? Mi osobiście baaaaaardzo przypasowały! Do kawki w sam raz 😉 

Składniki na ciasto (ok. 20 szt.):
3 szklanki* mąki pszennej typ 450
1 szklanka* gęstej śmietany 18%
250 g margaryny lub masła

*szklanka o pojemności 250 ml

Dodatkowo:
jajko (do posmarowania rogalików)
nadzienie (ja akurat miałam dżem truskawkowy, lecz może być każda inna konfitura, budyń bądź nutella)

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pozostałe składniki i ugniatamy do momentu, aż uzyskamy jednolitą masę. Następnie odkładamy ciasto do lodówki na 30 minut, by odpoczęło. Po upływie tego czasu, rozwałkujemy je i wycinamy trójkąciki, z których będziemy lepić rogaliki. Do środka nakładamy nadzienie, zawijamy, układamy na blachę wyłożoną papierem. Następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem, by po upieczeniu miały ładny złocisty kolor. Wkładamy blachę do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 190 stopni. Po wyjęciu, można je dodatkowo posypać cukrem pudrem! Wyglądają smakowicie i tak smakują 🙂

rogaliki 3 składniki

komentarzy 28

Skomentuj Basia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *