karkówka z pieczarkami
na imprezę,  obiad

Pieczona karkówka z pieczarkami

Karkówka to mięso, które po odpowiedniej obróbce termicznej rozpływa się w ustach. Moim ulubionym przepisem z tym rodzajem mięsa jest właśnie pieczona karkówka z pieczarkami! Jest to idealne danie na każdą okazję! U mnie najbardziej się sprawdza na wszelkich rodzinnych imprezach. Po prostu wszyscy ją uwielbiają! Polecam ją i Wam 😉

Składniki na pieczoną karkówkę z pieczarkami:
1,5 kg karkówki
0,5 kg pieczarek
3 duże cebule
papryka słodka, czosnek, majeranek, cząber
sól, pieprz

Składniki na sos:
4 łyżki przecieru pomidorowego
8 łyżek wody
3 łyżki cukru
3 łyżki octu
3 łyżki sosu sojowego ciemnego

Przygotowanie:
Karkówkę kroimy na kawałki, a następnie obtaczamy ją w ziołach i zostawiamy na minimum 3-4 godziny (najlepiej na noc) w chłodnym miejscu lub lodówce. Jak już się nam ładnie zamarynuje i trochę skruszeje, to obtaczamy ją w mące i obsmażamy z każdej strony na rumiany kolor. Układamy ją na dnie naczynia żaroodpornego. Następnie na mięso kładziemy pokrojone w talarki pieczarki. Na samą górę zaś układamy pokrojoną w piórka cebulkę. Warzyw nie podsmażamy, wszystko dojdzie w piekarniku. Na samym końcu wszystko polewamy sosem, który powstał poprzez wymieszanie wszystkich składników do niego potrzebnych. Naczynie żaroodporne z zawartością wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 2 godziny. Około 15 minut przed końcem pieczenia ściągamy pokrywę naczynia żaroodpornego, by wszystko się przyrumieniło. Mięso powinno być kruche i rozpływające się w ustach, natomiast warzywa ładnie spieczone 😉

karkówka z pieczarkami

komentarzy 28

Skomentuj Agnieszka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *