makowiec z jabłkami
ciasta i desery

Makowiec z jabłkami

Makowiec to tradycyjne ciasto wigilijne. Najczęściej jest to ciasto drożdżowe zawijane z masą makową, na kształt rolady. Tym razem jednak postawiłem na nieco inną wersję, wersję bez mąki, czyli makowiec z jabłkami! Po upieczeniu ciasto jest przepyszne i wilgotne w środku! Jak lubicie makowce to z pewnością musicie wypróbować mój przepis! Gwarantuję wam, że się nie zawiedziecie. 😉 U mnie z pewnością zagości na świątecznym stole!

Składniki na makowiec z jabłkami:
500 g maku
1,5 szklanki cukru
6 jajek
125 g margaryny lub masła
600 g jabłek
6 łyżek kaszy manny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4-5 łyżek rodzynek

Przygotowanie:
Mak płuczemy, a następnie zalewamy gorącą wodą, tak aby go całego przykryć. Czekamy, aż napęcznieje i wchłonie wodę. Jak już napęcznieje to mielimy go dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa. Następnie margarynę ucieramy z cukrem na jednolitą masę i wbijamy po jednym żółtku, cały czas ucierając. W następnym kroku dodajemy proszek do pieczenia, a później do tej masy dodajemy po jednej łyżce maku. Oczywiście cały czas miksujemy na jednolitą masę. Następnie do powstałej masy makowej dodajemy kaszę manną i mieszamy. W międzyczasie możemy obrać jabłka, które ścieramy na małych oczkach. Dodajemy je do masy makowej i całość mieszamy. Pozostałe białka ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli i przekładamy ją do masy makowej. Na samym końcu wszystko delikatnie mieszamy łyżką i wylewamy na blachę 25 x 30 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Całość pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Ciasto można udekorować polewą czekoladową oraz posypką 😉

makowiec z jabłkami

komentarzy 8

Pozostaw odpowiedź Unknown Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *