krokiety z kapustą i grzybami
obiad

Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami to kolejna potrawa, która w szczególności kojarzy mi się z Wigilią. Niektórzy jedzą krokiety tylko i wyłącznie z mięsem, więc te mogą być dla nich miłą niespodzianką gdyż są naprawdę przepyszne. A tym bardziej jak już sami ukisicie kapustę (instrukcja tutaj!)

Składniki na ciasto:
szklanka mleka
pół szklanki wody gazowanej
szczypta soli
2 łyżki oleju
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej typ 450

Składniki na farsz:
0,5 kg kapusty kiszonej
50 g suszonych grzybów
liść laurowy, ziele angielskie,
kminek, pieprz, sól
2 łyżki oleju

Dodatkowo:
bułka tarta oraz jajko do obtoczenia krokietów

Przygotowanie:
Rozpoczynamy od przygotowania ciasta na naleśniki. Do miski wlewamy mleko oraz wodę gazowaną. Następnie dodajemy sól oraz dwa jajka. Miksujemy, by powstała jednolita masa. Kolejnym krokiem jest przesianie mąki do miski, w której robimy ciasto i ponowne wymieszanie składników. Na samym końcu dodajemy olej, dzięki któremu nie będziemy musieli go dolewać na patelnię podczas smażenia placków (olej na patelnię dodajemy tylko przy smażeniu pierwszego naleśnika). Na rozgrzaną patelnię wylewamy odrobinę ciasta i smażymy z obu stron. W międzyczasie możemy zabrać się za przygotowanie farszu. Suszone grzyby gotujemy w wodzie, a następnie je odsączamy i zostawiamy do ostudzenia. Kapustę dokładnie płuczemy, a następnie gotujemy ją w garnku, aż zmięknie i zostawiamy do wystudzenia. Następnie grzyby oraz kapustę kroimy na drobniejsze kawałeczki i mieszamy ze sobą. Przyprawiamy i dolewamy olej. Nakładamy odrobinę farszu na środek naleśnika i zwijamy go w rulonik lub kopertę. Następnie obtaczamy w jajku, a potem w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni aż zarumienią się z obu stron. Smacznego 😉

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *