karpatka 1
ciasta i desery

Karpatka

Karpatka to moje ciasto dzieciństwa! Karpatka to bardzo popularne ciasto, które chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. To połączenie dwóch pofałdowanych blatów ciasta parzonego przełożone dużą ilością kremu budyniowego. Zapraszam po przepis na najlepszą karpatkę z puszystą, zwartą masą budyniową, która nie wypływa po bokach. Jeśli odtworzysz przepis krok po kroku to gwarantuję, że Twoja karpatka będzie cudownie pyszna!

Składniki na karpatkę:
ciasto parzone
5 jajek M
150 g masła (3/4 kostki)
1 szklanka wody
1 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
krem budyniowy
3 szklanki mleka
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
1/2 szklanki cukru – 120 g
2 żółtka
1 łyżka mąki pszennej
200 g masła
do dekoracji: cukier puder

szklanka o pojemności 250 ml

karpatka 2

Przygotowanie:
1. Krem budyniowy. Do miski wlać szklankę mleka i wsypać dwa opakowania proszku budyniowego. Dodać łyżkę mąki pszennej i wbić dwa żółtka. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać rózgą kuchenną lub zmiksować na jednolitą masę.
2. Pozostałe dwie szklanki mleka wlać do garnka. Dodać pół szklanki cukru. Mleko z cukrem zagotować. Następnie wlać przygotowaną mieszankę mleka z budyniami. Od razu energicznie mieszać budyń rózgą kuchenną. Budyń zagotować, zmniejszyć moc palnika i gotować jeszcze przez dwie minuty. Budyń przykryć folią spożywczą i zostawić do przestudzenia.
3. Masło wyjmij wcześniej z lodówki, tak aby osiągnęło temperaturę pokojową. Masło ubić na najwyższych obrotach miksera przez około 5 minut. Następnie porcjami, po 3-4 łyżki dodawać przestudzony budyń, ciągle miksując. Powinien powstać puszysty krem budyniowy.
4. Ciasto parzone: Do rondelka przełożyć 3/4 kostki masła, wlać szklankę wody. Garnek postawić na gazie na wolnym ogniu, podgrzewać, aż masło się rozpuści i zagotuje. Rondelek zdjąć na chwilę z palnika. Do wody z masłem dodać szczyptę soli oraz przesianą przez sitko mąkę pszenną. Całość mieszać energicznie za pomocą drewnianej łyżki, do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka. Następnie rondelek postawić ponownie na palniku o małej mocy i mieszać przez ok. minutę. Garnek zdjąć z ognia i zostawić do przestudzenia.
5. Jajka umyć i wbić do miski. Do przestudzonej masy dodawać po jednym jajku, za każdym razem zmiksować do połączenia się składników lub wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać proszek do pieczenia i bardzo dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części.
6. Blachę o wymiarach 23×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć połowę ciasta i równomiernie rozprowadzić po całej blaszce. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, góra-dół, bez termoobiegu i piec przez około 20 minut. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika, a po 5 minutach wyjąć blat ptysiowy. W taki sam sposób upiec drugi blat ciasta.
7. Krem budyniowy wyłożyć na spód karpatki i równomiernie go rozsmarować. Na górę położyć drugi blat ptysiowy i delikatnie go docisnąć palcami. Karpatkę schłodzić w lodówce przez ok. 3 godz. Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem 😉 Smacznego!

karpatka 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *