karkówka po cygańsku
na imprezę,  obiad

Karkówka po cygańsku

Może się wydawać, że karkówka to tłuste mięso, które ciężko jest przyrządzić. Akurat tak się składa, że wszyscy moi domownicy bardzo lubią te mięso i według mnie najbardziej nadaje się do pieczenia. Karkówka po cygańsku to idealna potrawa na rodzinne imprezy jak i po prostu na obiad. Mięso wyciągnięte z piekarnika jest mięciutkie i soczyste!

Składniki na karkówkę po cygańsku:
około 1,5 kg karkówki
250 g pieczarek
3 cebule
2 czerwone papryki
3-4 kiszone ogórki
sól, pieprz, przyprawa do wieprzowiny,
papryka słodka

Składniki na sos:
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu winnego
1/3 szklanki wody
2 łyżki przecieru pomidorowego
3 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
1 łyżka musztardy
sól, pieprz, chilli, czosnek niedźwiedzi,
papryka słodka

Przygotowanie:
Karkówkę kroimy na drobne kawałki posypujemy przyprawami i zostawiamy w lodówce na około 3-4 godziny. Po upływie tego czasu, wyciągamy ją z lodówki i obtaczamy w mące i następnie smażymy na rozgrzanym oleju do momentu, aż mięso zarumieni się z obu stron. Przekładamy je z patelni do naczynia żaroodpornego. Cebulkę obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w talarki. Warzywa układamy warstwami na karkówce. Teraz zabieramy się za sos. W miseczce mieszamy wszystkie składniki na sos (oprócz wody) i wyciskamy do nich czosnek. Wodę, która została wlewamy na patelnię, na której smażyliśmy mięso. Dzięki temu wydobędziemy smaki, które zostały na patelni. Mieszamy do momentu, aż będzie on w miarę jednolity i wylewamy na warstwę pieczarek. Następnie układamy warstwę z pokrojonej w kosteczkę papryki czerwonej i ogórków kiszonych. Całość pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1,5 – 2 godziny pod przykryciem. Na 15 minut przed końcem pieczenia ściągamy pokrywkę, by nadmiar wody odparował i sos zgęstniał. Mięso po upieczeniu jest mięciutkie i soczyste 😉 Po prostu rozpływa się w ustach!

karkówka po cygańsku

komentarzy 21

Skomentuj Unknown Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *