kurczak w sosie śmietanowo-serowym
obiad

Pyszny kurczak w sosie śmietanowo-serowym

Danie to po prostu rozpływa się w ustach, a ilość składników jakie trzeba wykorzystać przy jego przyrządzeniu jest niewielka. Mi osobiście smakuje najlepiej następnego dnia, gdyż wtedy wszystkie smaki się dokładnie wymieszają 😉

Składniki kurczaka w sosie śmietanowo-serowym:
2 piersi z kurczaka
1 cebula
150 g serka topionego
1/2 szklanki mleka
200 ml śmietanka 18% do zup i sosów
1 łyżeczka kurkumy
sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie

Przygotowanie:
Piersi myjemy, kroimy w kosteczkę a następnie podsmażamy na patelni. Doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na drugiej patelni, aż zbrązowieje. W celu przygotowania sosu, do garnka wlewamy mleko, dodajemy serek topiony (najlepiej by był pokrojony w kosteczkę, wtedy szybciej się rozpuści) i mieszamy do momentu, aż się rozpuści. Dodajemy śmietankę oraz łyżeczkę kurkumy, dzięki której sos będzie miał ładny, żółty kolor. Dodajemy odrobinę papryki (ja akurat dodałem ostrą), zioła prowansalskie i łączymy z kurczakiem. Podajemy z makaronem lub klopsikami ziemniaczanymi!.

komentarze 4

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *