ciasto lion
ciasta i desery

Ciasto lion

Ciasto lion szczególnie polecam na weekend ale również jako na co dzień do kawy. Tym ciastem z pewnością zaskoczysz znajomych na różnych imprezach i na pewno spytają Cię o przepis! Dlatego nie czekaj i zacznij je robić! Jest to ciasto bez pieczenia, czyli nie ma obaw, że coś nie wyrośnie 😉

Składniki na ciasto lion:
660 ml śmietanki kremówki
3 batony lion
750 g serka ricotta lub mascarpone
puszka kajmaku
300 g herbatników (tutaj akurat ciemne)
czekolada mleczna do posypania na górze

Przygotowanie:
Blachę o wymiarach 24×35 cm wykładamy herbatnikami. Ciasta smarujemy połową masy kajmakowej i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Następnie przygotowujemy warstwę, która składa się z serka ricotta (lub mascarpone), kajmaku oraz batonów lion. Batony kroimy w kosteczkę, dodajemy do serka i kajmaku i dokładnie mieszamy, by masa była jednolita. Tak przygotowany krem nakładamy na nasze herbatniki. Równomiernie rozprowadzamy i przykrywamy drugą warstwą ciastek. Zabieramy się za ubijanie śmietany, którą warto jest wcześniej dobrze schłodzić, wtedy ubije się nam bez problemu. Przygotowaną śmietanę wykładamy na wierzch ciasta i posypujemy tartą czekoladą! Smacznego!

ciasto lion

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *