
Ciasto lion
Ciasto lion szczególnie polecam na weekend ale również jako na co dzień do kawy. Tym ciastem z pewnością zaskoczysz znajomych na różnych imprezach i na pewno spytają Cię o przepis! Dlatego nie czekaj i zacznij je robić! Jest to ciasto bez pieczenia, czyli nie ma obaw, że coś nie wyrośnie 😉
Składniki na ciasto lion:
330 ml śmietanki kremówki
3 batony lion
500 g serka mascarpone
400 g masy kajmakowej
300 g herbatników (u mnie ciemne)
czekolada mleczna do dekoracji
Przygotowanie:
Blachę o wymiarach 20×30 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy warstwę herbatników. Ciastka smarujemy połową masy kajmakowej i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Następnie przygotowujemy krem, który składa się z serka mascarpone, reszty masy kajmakowej oraz batonów lion. Batony kroimy w kosteczkę, dodajemy do serka i kajmaku i dokładnie mieszamy, by masa była jednolita. Tak przygotowany krem nakładamy na nasze herbatniki. Równomiernie rozprowadzamy i przykrywamy kolejną warstwą ciastek. Zabieramy się za ubijanie śmietany, którą warto jest wcześniej dobrze schłodzić, wtedy ubije się nam bez problemu. Przygotowaną bitą śmietanę wykładamy na wierzch ciasta i posypujemy tartą czekoladą! Smacznego!


Domowa nutella z orzechów laskowych
Może Ci się spodobać

Galaretkowiec
9 stycznia, 2017
Ciasto Knoppers – bez pieczenia
22 września, 2021