sałatka z kapustą i warzywami
przetwory,  sałatki,  surówki

Sałatka z kapustą i warzywami! W sam raz na zimę!

Znów wracamy do przetworów. Tym razem przygotowałem zimową sałatkę warzywną z kapustą, ogórkami, papryką i marchewką. Smak jest lekko ostry za sprawą octu, dlatego powinna wam zasmakować. Opinię poproszę w komentarzach 😉 Przepis poniżej!

Składniki na około 8 słoików:
2 kg kapusty
0,5 kg ogórków gruntowych
0,5 kg marchewki
3 duże papryki czerwone
szklanka oleju
2 szklanki octu
2 łyżki cukru
2 łyżki soli
3 łyżki gorczycy
8 ziarenek ziela angielskiego
8 ziarenek pieprzu
8 liści laurowych

Przygotowanie:
Warzywa kroimy, dodajemy sól, pieprz, gorczycę, ziele angielskie, liście laurowe i odstawiamy na około godzinę lub dłużej. W międzyczasie do garnka wlewamy ocet, olej i cukier i gotujemy. Potem zalewę odstawiamy również na godzinę. Wcześniej przygotowane warzywa wkładamy do wyparzonych słoików i zalewamy otrzymaną zalewą. Tak przygotowane przetwory pasteryzujemy przez około 10 minut. Słoiki mogą stać bardzo długo, tylko muszą „zaciągnąć”. Smacznego! 😉

komentarzy 9

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *