klopsy ziemniaczane
obiad

Klopsiki ziemniaczane

W dniu dzisiejszym do wcześniej przygotowanego gulaszu zrobiłam klopsiki ziemniaczane. Jest to wspaniała alternatywa dla zwykłych gotowanych pyr. Są proste w przygotowaniu i bardzo pyszne. Dodałam do nich natkę pietruszki prosto z ogródka i wyszły idealne! Serdecznie polecam! 🙂

Składniki na klopsiki ziemniaczane:
1 kg ziemniaków
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
1 jajko
2-3 łyżki mąki pszennej
bułka tarta
sól, pieprz, ostra papryka

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Następnie po ostudzeniu, przepuszczamy je przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, a następnie smażymy na złoty kolor. Usmażoną cebulę również przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Do warzyw dodajemy pozostałe składniki i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną ostrej papryki. Całość dokładnie mieszamy przy użyciu rąk. Formujemy małe klopsiki i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor po jednej i po drugiej stronie. Polecam podawać z gulaszem. Smacznego!

komentarze 3

Skomentuj kasiac Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *