fasolka po bretońsku
obiad

Fasolka po bretońsku

Kolejną klasyczną potrawą w moim wykonaniu jest fasolka po bretońsku. Zupa jest bardzo treściwa, więc spokojnie się nią najemy bez dania głównego. Odrobina pikanterii powoduje, że działa rozgrzewająco na nasz organizm. Przepis poniżej 😉

Składniki na fasolkę po bretońsku:
500 g fasolki
1 słoiczek przecieru pomidorowego
200 g kiełbasy
1 duża cebula
100 g boczku
2 ząbki czosnku
mąka do zagęszczenia
sól, pieprz, majeranek i papryka ostra          

Przygotowanie:
Fasolkę wsypać do garnka, zalać wodą i moczyć całą noc. Następnego dnia wodę wymieniamy na czystą i gotujemy. W międzyczasie kiełbasę, cebulę i boczek kroimy w kosteczkę. Podsmażamy do zarumienienia się na patelni. Następnie dodajemy do gotującej się fasoli. Na samym końcu dodajemy przecier pomidorowy. Zupę zagęszczamy mąką. Gotujemy przez około 30 minut i doprawiamy ulubionymi przyprawami. Smacznego!

komentarze 2

Pozostaw odpowiedź Patrycja Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *